PCŚDM a akcji. Parafialny Festyn Rodzinny w Krzynowłodze

Sierpień 18, 2015 Podziel się opinią

.

16 sierpnia 2015 miał miejsce finał starań Parafialnego Centrum Światowych Dni Młodzieży w Krzynowłodze Wielkiej. Kilka miesięcy temu w głowach kilkorga tamtejszych liderów narodził się pomysł zorganizowania w miejscowości imprezy na rzecz propagowania idei ŚDM 2016. Tygodnie prac później Młodzi dopięli swego – pozyskali sponsorów, przekonali do siebie urzędników, zdobyli zaufanie mieszkańców i wzorowo zorganizowali całe przedsięwzięcie.

SONY DSC

Cały sztab wolontariuszy pracował przy organizacji licznych stoisk i animacji. Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystego powitania uczestników przez księdza proboszcza i występu scholi parafialnej Studnia Jakubowa, która perfekcyjnie wykonała Hymn Światowych Dni Młodzieży.

W trakcie festynu można było dowiedzieć się absolutnie wszystkiego o Światowych Dniach Młodzieży, wesprzeć akcję Bilet Dla Brata, podczas której zbierane są środki na przyjazd młodych pielgrzymów do Polski, skorzystać z profesjonalnej porady kosmetycznej czy otrzymać wspaniały portret rysowany przez niezwykle utalentowaną wolontariuszkę.

W oczekiwaniu na gwóźdź programu, czyli świadectwo Dobromira Mak Makowskiego, uczestnicy festynu brali udział w niezwykle kreatywnie przygotowanych konkursach – przeciąganie liny, obieranie jabłka, a nawet… uwaga… robienie makijażu swojej żonie.

Główny gość – Dobromir Mak Makowski jest założycielem Fundacji Młodzi dla Młodych, twórcą projektu RapPedagogia – skierowanego do młodzieży programu profilaktycznego. Dobromir jest także pedagogiem, pracuje głównie z młodzieżą, zwykle w środowiskach trudnych. Sam Dobromir wychował się w domu dziecka. Jego historia nie jest prosta. Ten charyzmatyczny animator mierzył się z problemem wynikającymi z uzależnienia od narkotyków czy alkoholu, doświadczył rozpadu więzi rodzinnej, kipiał gniewem. Dziś udowadnia młodym z trudnych środowisk, że warto mieć nadzieję.

Makowski dał zebranym świadectwo swego nawrócenia, mówił o powołaniu, wierze i nadziei, o tym że Kościół to wspólnota aktywnych, działających, wychodzących do potrzebujących, animujących otoczenie ludzi. Mówił również o tym, że każdy zasługuje na szansę.

SONY DSC

Następnie sceną zawładnął zespół Pasja. Na zakończenie dnia miał miejsce seans filmu „Fireproof” (2008) Alexa Kendricka.