Premiera filmu „Śladami św. Stanisława Kostki”

Październik 1, 2018 Podziel się opinią

W dniu wczorajszym w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie podsumowujące konkurs o św. Stanisławie Kostce. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. przedstawiciele sponsorów nagród, uczestnicy konkursu, a także ich bliscy i nauczyciele. Część oficjalną rozpoczął ks. Andrzej Maciejewski reprezentujący parafię św. Wojciecha, która była głównym organizatorem. Po powitaniu naszych gości oraz podziękowaniu wszystkim osobom zaangażowanym w realizację konkursu, przeszliśmy do wręczenia dyplomów oraz nagród rzeczowych. Oprócz samych uczestników konkursu, w sposób szczególny wyróżnieni zostali ich opiekunowie, czuwający nad przygotowaniem prac. Główny punkt uroczystości stanowiła premiera filmu nagranego podczas pielgrzymki młodzieży do Włoch. Uczestnicy konkursu wypowiadali się m.in. o swoim systemie wartości oraz o tym, co najbardziej imponuje im w Stasiu Kostce. Ich słowa stanowiły poruszające świadectwo, a także pozwoliły uzmysłowić sobie, jak dojrzała młodzież zamieszkuje teren naszej diecezji. Wśród uczestników pielgrzymki odżyły wspomnienia lipcowego wyjazdu. Na twarzy każdego z nich przemykały nostalgiczne uśmiechy wywołane klatkami przedstawiającymi fragmenty podróży. Po zakończeniu filmu widzowie zostali zaproszeni do obejrzenia wystawy.  Mogli oni podziwiać wszystkie prace biorące udział w konkursie, zarówno plastyczne, literackie, jak i te w formie multimedialnej.   Dumni autorzy chętnie  opowiadali o swoich dziełach  – przybliżali oglądającym symbolikę poszczególnych elementów oraz historię ich powstawania. W najbliższym czasie wystawę będzie można podziwiać m.in.  w Zespole Szkół w Nowej Krępie, do czego zachęcamy.