BIBLIOTEKA POD RÓŻĄ. 7 podróży na 70 – lecie Miejskiej Biblioteki Publicznej

.

book-1211810_1920

.

Miejska Biblioteka Publiczna kończy w tym roku 70 lat.  Z tej okazji jubilatka zaprasza wszystkich do całorocznego wspólnego świętowania. Jak możecie się przyłączyć?

W ramach projektu „Biblioteczna Strefa Podróży Małych i Dużych” realizowanego we współpracy Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zofii Nakowskiej i Fundacji „SCALAM – Prostujemy drogi życia” będzie można wziąć udział w 7 niezwykle ciekawych podróżach.

Zapraszamy do wspólnego świętowania.

1. Podróże z Herodotem (luty – kwiecień 2016)

Warsztaty literacko-dziennikarskie dla młodzieży – 7 spotkań tematycznych dotyczących warsztatu dziennikarza i powieściopisarza, fotoreportażu, umiejętności posługiwania się słowem, budowania wypowiedzi. Uczestnicy, ucząc się na przykładach wybitnych przedstawicieli gatunku (R.Kapuściński, H.Krall, M.Szczygieł), wykorzystując wybrane formy przekazu opowiedzą o wybranych przez siebie zjawiskach, problemach naszej „małej ojczyzny”.

Prowadzenie: Anna Maria Nowakowska

1. Graficzna podróż (marzec – kwiecień 2016)

„Jak powstaje okładka książki”? warsztaty dla młodzieży – 3 spotkania

Tematyka warsztatów: rodzaje okładek, z jakich elementów składa się okładka?, jakie treści i elementy powinna zawierać okładka? Tworzenie własnego projektu okładki. Wykonanie projektu za

pomocą programu graficznego.

Prowadzenie: Joanna Strękowska graficzka, autorka okładek książkowych.

1. Podróż za jeden uśmiech : (kwiecień – czerwiec 2016)

Cykl warsztatów dla dzieci

1. a) „I w bibliotece możesz spotkać bohatera” 12 spotkań

dwóch szkół podstawowych uczęszczających do klas II i III na temat właściwych postaw wobec osób z niepełnosprawnościami z wykorzystaniem postaw bohaterów literackich (np. „Brzydkie

kaczątko”, „Tajemniczy ogród”). Spotkania przeprowadzone będą w formie warsztatów wg autorskiego scenariusza. Podczas warsztatów dzieci będą miały okazję spotkać się z osobą niepełnosprawną poruszającą się na wózku inwalidzkim – zadać pytania i dowiedzieć się czy „osoba niepełnosprawna jest nieszczęśliwa?”. Podczas spotkań zostanie także ogłoszony konkurs plastyczny.

Prowadzenie: Małgorzata Sobiesiak – dyrektor MBP, instruktor Fundacji Aktywnej Rehabilitacji

wspierającej osoby niepełnosprawne ruchowo.

1. b) „Tu na Was czeka bajkowa biblioteka” – 4 spotkania dla dzieci niepełnosprawnych

z „Naszej Szkoły” W zajęciach wykorzystamy metodę biblioterapii wspomagającą niwelowanie zaburzeń związanych z koordynacją wzrokoworuchową, zaburzeniami schematu własnego ciała, brakiem orientacji przestrzennej, zaburzeniami koncentracji uwagi, zaburzeniami myślenia – czytanie bajek, zajęcia plastyczne, muzyczne, zajęcia relaksacyjne. Zajęcia będą miały też na celu „oswojenie” dzieci z jeszcze jednym miejscem poza szkołą, domem i poradnią rehabilitacyjną, w którym będą mogły czuć się dobrze i bezpiecznie, gdzie też będą mogły zdobywać nowe doświadczenia społeczne.

Koordynator zajęć: Wanda Zagroba kierownik Filii nr 1 MBP

1. c) wspólny festyn integracyjny, w którym dzieci sprawne i niepełnosprawne będą wspólnie uczestniczyć w grach i zabawach dostosowanych do możliwości dzieci niepełnosprawnych. Dzieci wspólnie będą mogły wykorzystać swoją wiedzę i doświadczenie zdobyte we wcześniejszych zajęciach.

Koordynator zajęć: Beata Płoska kierownik Filii nr 2 dzieci i młodzieży MBP

1. Podróż sentymentalna (maj 2016)

Spotkania autorskie z autorami książek, którzy związani są/byli z Ziemią Przasnyską. Spotkania mają na celu przybliżenie twórczości osób, które były lub są mieszkańcami miasta, osiągnęli sukces wydawniczy, ich książki wydawane są w tysiącach egzemplarzy, pokazanie sylwetek “wielkich stąd”.

Organizacja: Piotr Dąbrowski, Iwona Robakowska – bibliotekarze

1. Podróż sensacyjna: (czerwiec 2016)
  2. a) BIG – Biblioteczna Interaktywna Gra: czytelnicy Biblioteki, wielbiciele twórczości jednego

z najpopularniejszych współczesnych autorów powieści kryminalnych wezmą udział w tworzeniu mapy pn. „Gdzie ukrywa się Teodor Szacki?”. Scenariusz BIG stworzony jest na podstawie powieści „Gniew” Zygmunta Miłoszewskiego, której akcja dzieje się w Olsztynie. Celem BIG jest oznaczenie i opisanie na mapie Olsztyna miejsc istotnych z punktu widzenia akcji powieści. Na stronie internetowej Biblioteki i jej profilu facebookowym zamieszczone zostaną pytania konkursowe związane z akcją powieści. Odpowiedzi utworzą mapę – trasę wycieczki.

Organizacja: Piotr Dąbrowski, Iwona Robakowska – bibliotekarze, Piotr Grabowski – informatyk MBP

1. b) wycieczka do Olsztyna pn. „Gdzie ukrywa się Teodor Szacki?”, której trasę opracowali sami czytelnicy podczas Bibliotecznej Interaktywnej Gry

Organizacja: Piotr Dąbrowski, Iwona Robakowska – bibliotekarze

1. c) Maraton Filmowy „Oglądaj z Miłoszewskim”: Pokaz filmów powstałych na motywach powieści Z.Miłoszewskiego („Uwikłanie”, „Ziarno prawdy”)

1. Podróże z K.O.S.T.K.Ą Gra Miejska (lipiec 2016)

Uczestnicy: przasnyska młodzież wraz ze swoimi rówieśnikami, którzy odwiedzą nasze miasto w ramach Światowych Dni Młodzieży.

Poszczególne etapy Gry, których przewodnikiem będzie św. Stanisław Kostka – patron miasta i nasz krajan – w

kreatywny, atrakcyjny i ciekawy sposób przedstawiać będą miasto, polską kulturę i nasz region. Scenariusz gry zostanie oparty o pierwszą komiksową hagiografię K.O.S.T.K.A. Przeniesiony we współczesne realia komiks autorstwa Przemka Wysogląda SJ jest próbą odczarowania wizerunku Stasia Kostki jako grzecznego „bladolicego kleryka”.

Poszczególne punkty gry będą nawiązywać do podróży Stanisława Kostki. Zadania

umożliwiałyby też gościom podzielenie się swoim dorobkiem kulturowym.

Koordynacja: Justyna Dęby Fundacja Scalam

1. Podróż w nieznane (wrzesień 2016)

a) „Daleko i blisko” wystawa zdjęć z podróży Czytelników Biblioteki.

Zaprosimy Czytelników Biblioteki do podzielenia się ich wspomnieniami z podróży. Z zebranych zdjęć utworzymy „mapę podróży Przasnyszan”.

b) spotkanie z podróżnikiem, autorem książek podróżniczych – honorowym gościem

wystawy będzie zaproszony autor książek podróżniczych.

Organizacja: Iwona Robakowska – bibliotekarka, Justyna Dęby Fundacja Scalam

Gala „Biblioteka Pod Różą”

będzie okazją do przyjrzenia się historii i współczesnym działaniom MBP, a także podsumowaniem efektów 7 podróży, w które Fundacja wraz

Biblioteką zabierze mieszkańców realizując projekt.

Gala będzie miała charakter uroczysty i otwarty dla wszystkich chętnych.

Imprezy towarzyszące Gali:

1. Panel dyskusyjny poprzedzający Galę pn. “W którym miejscu jest Biblioteka?”, w którym wezmą udział przedstawiciele władz samorządowych, organizacji pozarządowych, czytelnicy różnych grup wiekowych, mieszkańcy miasta. Punktem wyjścia do dyskusji będzie film sonda

wśród mieszkańców pod takim samym tytułem. Sprawdzimy czy mieszkańcy Przasnysza potrafią zidentyfikować Bibliotekę na mapie miasta, a także co sądzą o jej roli jako instytucji kultury i miejsca, jakie zajmowała, zajmuje lub może zajmować w życiu lokalnej społeczności. Tych zagadnień dotyczyć będzie także dyskusja panelowa.

1. „Moja Biblioteka” wystawa fotografii „starej” i „nowej” Biblioteki materiały

zebrane od Czytelników i zbiory własne Biblioteki.

1. „Zawsze czeka Miejska Biblioteka” – nasi Czytelnicy o nas. Krótki film ze wspomnieniami i refleksjami Czytelników o Bibliotece odwołujący się do wspomnień mieszkańców, pokazujący znaczenie biblioteki dla mieszkańców.
  1. Koncert w wykonaniu Gwiazdy Wieczoru (piosenka aktorska, literacka) dla zaproszonych Gości, Czytelników Biblioteki i mieszkańców Miasta.

Termin: październik 2016

Zapraszamy

logotypy_Fundacja i Biblioteka

Powyższe działania zaplanowano w ramach projektu „Biblioteczna Strefa Podróży Małych i Dużych” realizowanego we współpracy z Fundacją „SCALAM – Prostujemy Drogi Życia”.

Zadanie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Priorytet Promocja literatury i czytelnictwa 2016. Partnerstwo publiczno-społeczne.

ik_2012_logo_malemkidn_01_cmykNPRC_malinowy