Luxtorpeda w akcji

kwiecień 16, 2015 Podziel się opinią

10 kwietnia 2015 roku o godz. 13:30 w Publicznym Gimnazjum im. Noblistów Polskich miał miejsce koncert słynnej LUXTORPEDY. Zespół dał świetny występ. Między numerami Litza wdawał się w dialog z publicznością, odnosząc się do treści kolejnych utworów i historii swojego życia. Publiczność reagowała bardzo entuzjastycznie.  Nie obyło się też bez „pogo” pod sceną.

Zespół  LUXTORPEDA powstał pięć lat temu z inicjatywy wokalisty i gitarzysty – Roberta Friedricha (Litza). Robert znany jest polskiej publiczności głównie z formacji Acid Drinkers i Arka Noego. Wkrótce członkami zespołu stali się znani z Armii – perkusista Tomek Krzyżaniak (Krzyżyk) oraz basista Krzysztof Kmiecik (Kmieta). Jako ostatni do Zespołu dołączył wokalista, raper znany z hip-hopowego duetu 52 Dębiec –  Przemek Frencel, czyli Hans.

Debiutancki album zatytułowany LUXTORPEDA ukazał się w 2011 roku i jak określa Zespół:

„stanowił połączenie brzmień garażowo-punkowo-rockowych, teksty mówią o życiu każdego człowieka, o walkach, upadkach, powstaniach, ciemnościach i nadziei.”

Zespół pierwszy raz wystąpił przed naprawdę dużą publicznością jeszcze w tym samym roku, podczas Festiwalu w Jarocinie oraz 17 edycji Przystanku Woodstock. Na uwagę zasługuje fakt, że również w roku 2011 Zespół uzyskał 4 nominacje do nagrody „Fryderyk”. Statuetkę otrzymali  w kategorii Najlepsza Płyta Rockowa. Drugi krążek ukazał się w rok później, nosił tytuł „Robaki”. Album szybko zdobył (podobnie  jak poprzedni) status „złotej płyty”. Trzecia płyta pt. A Morał Tej Historii Mógłby Być Taki, Mimo Że Cukrowe To Jednak 3uraki ukazała się w kwietniu 2014 roku.

LUXTORPEDA występowała do tej pory  u boku wielu znakomitości, m.in.  Metallica,  Motorhead, Limp Bizkit czy Slayer.  Serdecznie dziękujemy całemu składowi za przybycie do Przasnysza, danie popisu niezwykłych umiejętności i świetne nastawienie. Dziękujemy także wszystkim Uczestnikom koncertu i Dyrekcji Gimnazjum za organizację przedsięwzięcia.