Koncert profilaktyczny ILUZJA a RZECZYWISTOŚĆ

wrzesień 23, 2013 Podziel się opinią

23 września 2013 roku w Gimnazjum im. 21. Pułku Piechoty „Dzieci Warszawy” odbył się spektakl profilaktyczny „Iluzja a rzeczywistość”. Realizatorem programu była firma SCENA ARS MARKETING S.C., a wykonawcą pan Jacek Musiatowicz – polski muzyk, artysta współpracujący m. in. z zespołami takimi jak Perfekt czy Oddział Zamknięty.

Głównym celem spotkania było przeciwdziałanie uzależnieniom wśród młodzieży ze szczególnym zwróceniem uwagi na uzależnienie od komputera i popularne w dzisiejszych czasach zjawisko cyberprzemocy. Artysta zwrócił też uwagę gimnazjalistów na relacje rodzinne i ogromną rolę rodziny w wychowaniu i życiu człowieka.

CSC_0452

Pan Jacek Musiatowicz w bardzo prosty, bezpośredni sposób opowiadał o zagrożeniach czyhających na młodych ludzi, nawiązując do doświadczeń swoich i swoich bliskich. W przytaczanych przykładach podkreślał jak szybko, nawet jednym nieprzemyślanym słowem, można wyrządzić komuś ogromną krzywdę, do której naprawienia może braknąć słów lub trzeba ich użyć wiele.

Mimo że tematyka tego spotkania była bardzo poważna, nie brakowało zabawnych uwag ze strony muzyka, dzięki czemu nawiązał on bardzo dobry kontakt z gimnazjalistami i wzbudził ich zainteresowanie. Cały występ był uatrakcyjniony piosenkami napisanymi na potrzeby programu.

Koncert miał ogromne walory wychowawcze i profilaktyczne i bardzo podobał się wszystkim zgromadzonym.

Dyrektor Szkoły Małgorzata Góralczyk i cała społeczność szkolna kierują serdeczne podziękowania dla Fundacji SCALAM PROSTUJEMY DROGI ŻYCIA, dzięki której możliwe było to spotkanie. Choć koncert trwał dość długo, nikt z pewnością się nie nudził. Przejmujące opowieści artysty, mistrzowska gra na gitarze, ciekawe piosenki przeplatane zabawnymi anegdotami, warte były poświęconego czasu.

CSC_0444