Medugorje – Festiwal Młodych

sierpień 10, 2013 Podziel się opinią

Dzięki fundacji „SCALAM – PROSTUJEMY DROGI ŻYCIA” oraz parafii pw. św. Wojciecha, Międzynarodowe Modlitewne Spotkanie Młodzieży – Festiwal Młodych w Medugorje stało się również udziałem czwórki nastolatków z Przasnysza, którzy spędzili dwa tygodnie w Bośni i Hercegowinie na pogłębianiu swojej wiary. Festiwal trwał od 1 do 6. sierpnia. Młodzież przybyła tam jednak wcześniej, co umożliwiło im zwiedzenie malowniczych miast na południu kontynentu – Dubrownika i Mostaru, jak również wypoczynku nad plażami Adriatyku czy wodospadami Kravica.

Z PZU po lekcjach-rajd 045

Z PZU po lekcjach-rajd 090

Głównym celem pielgrzymki były jednak Dni Młodzieży, na których w tym roku zgromadziło się kilkadziesiąt tysięcy ludzi z ponad 60 państw, połączonych najsilniejszą z więzi – głęboką wiarą w Jezusa Chrystusa. Każdego dnia uczestnicy zbierali się na Mszy Świętej o godzinie 19 poprzedzonej modlitwą różańcową. Jedną z najgłębiej przeżytych chwil przez przasnyską młodzież była adoracja Najświętszego Sakramentu ubogacona śpiewem Międzynarodowego Chóru i Orkiestry pod batutą prof. Damira Bunozy.

Z PZU po lekcjach-rajd 051

Z PZU po lekcjach-rajd 053

Warto wspomnieć również o niesamowitych świadectwach nawróceń głoszonych każdego dnia Mladifestu przez ludzi świeckich i konsekrowanych. Jedną z dodatkowych atrakcji Festiwalu Młodych był niesamowity spektakl o nazwie „Credo”. Został on wystawiony przez wspólnotę Cenacolo, która zrzesza narkomanów i alkoholików usiłujących uwolnić się z sideł nałogu. Innego dnia odbyła się Procesja Światła na terenie parafii. Niezliczone tłumy pielgrzymów podążały ze śpiewem na ustach za figurą Matki Bożej wokół wioski Medugorje.

Z PZU po lekcjach-rajd 128

Z PZU po lekcjach-rajd 101

Do rodzinnego miasta młodzież wróciła zmęczona po 30 godzinach podróży. Byli jednak niezmiernie szczęśliwi, z naładowanymi akumulatorami wiary, która rozjaśniła deszczową pogodę w Polsce.