Orszak Trzech Króli 2017

styczeń 12, 2017 Podziel się opinią

6 stycznia już od czterech lat jest dla nas , mieszkańców Przasnysza, dniem wyjątkowym. To właśnie wtedy ulicami miasta przechodzą trzy kolorowe korowody, na czele których stoją trzej biblijni królowie. Parafia św. Wojciecha stanowi korowód króla Kacpra, odznaczający się czerwonymi elementami stroju, które symbolizują Europę. Parafia pw. Św. Stanisława Kostki towarzyszy w podróży ciemnoskóremu królowi Baltazarowi, przywdziewając niebieskie elementy garderoby, zaś zielony orszak parafii pw. Chrystusa Zbawiciela podąża za azjatyckim królem Melchiorem. Przygotowania do tak wielkiego wydarzenia rozpoczynają się odpowiednio wcześniej. Każdego roku wynikiem tych działań są jasełka uliczne, w których występują również współpracujący z nami wolontariusze. W tym roku w Orszak zaangażowali się harcerze, wolontariusze Światowych Dni Młodzieży, grupa rekonstrukcyjna, świetlica opiekuńczo-wychowawcza, strażacy oraz miejskie i parafialne grupy muzyczne. Po jasełkach ulicznych ogłoszone zostały wyniki konkursu na najpiękniejszą gwiazdę betlejemską. Zwycięzcom składamy serdeczne gratulacje 🙂 !

Po wieczornej Mszy Świętej spotkaliśmy się ponownie, aby wspólnie kolędować w Przasnyskiej Farze.  Wysłuchaliśmy kolęd w wykonaniu Pani Marty Wilk (wokal) oraz Pani Marty Sobczak (pianino), które zachęcały nas do wspólnego śpiewu. Słuchacze chętnie angażowali się we wspólne śpiewy, tworząc niesamowity chór. Wieczorny koncert był również doskonałą okazją do podziękowania wszystkim zaangażowanym w tegoroczny OTK.