Uczyli się, jak właściwie wybierać

wrzesień 20, 2013 Podziel się opinią

W Liceum Ogólnokształcącym im. KEN w Przasnyszu, w dniach 18 i 19 września b.r. odbyły się warsztaty, zarówno dla uczniów jak i dla nauczycieli. Zostały one przeprowadzone w ramach projektu profilaktyki uzależnień. Projekt nadzorowany przez pedagoga Krzysztofa Bieńkowskiego sfinansowany został w całości przez Fundację SCALAM. Zajęcia prowadził Piotr Bakuła z Pracowni Psychologiczno-Pedagogicznej w Broku.

projekt_uzal

Zajęcia przebiegały w bardzo miłej, luźnej atmosferze. Uczniowie rozmawiali przede wszystkim o tym, jakie są przyczyny uzależnień od substancji zmieniających świadomość. Wszyscy chętnie rozmawiali z panem Piotrem oraz zadawali pytania. Wytłumaczył on bardzo dokładnie wszystkie przyczyny uzależnień, często w żartobliwy sposób, co doskonale przemawiało do uczestników. Większość uczniów spytanych tuż po spotkaniu o opinię na temat niniejszych wykładów jest pod wrażeniem tego, o czym rozmawiali. Również samego pana Piotra oceniają pozytywnie.

Był to bardzo sympatycznie i pożytecznie spędzony czas. Miejmy nadzieję, że w naszej szkole zostaną jeszcze zorganizowane takie zajęcia.- podsumowują warsztaty uczniowie.

Sięganie po alkohol i narkotyki jest dla młodych ludzi szczególnie niebezpieczne. Często jednak nie zdają sobie z tego sprawy ponieważ w mediach i internecie promowana jest kultura picia, palenia i nie przejmowania się skutkami takich wyborów. Dużo zależy od wyborów jakie podejmują ludzie młodzi, wiele też zależy od rodziców. Mam nadzieję, że uda mi się zorganizować spotkanie w tej sprawie z rodzicami naszych uczniów byśmy razem mogli współdziałać dla dobra młodych ludzi. – podsumowuje Krzysztof Bieńkowski, pedagog szkolny w LO im. KEN.

projekt_uzal2