WSPARCIE DLA ZESPOŁU „MOJA RODZINA”

Lipiec 30, 2015 Podziel się opinią

sDSC_1369Najpierw pojawia się marzenie.

Szanowni Państwo, zawsze zachęcamy do marzenia i spełniania marzeń. Tym razem marzą członkowie Zespołu MOJA RODZINA – chcą wyjechać na Światowe Spotkania Rodzin w Filadelfii. Warto im pomóc. Zachęcamy do wsparcia Zespołu.

Światowe Spotkania Rodzin to specjalny czas i specjalna przestrzeń dialogu rodzin z całego świata z papieżem, to wielkie święto rodziny. Inicjatorem przedsięwzięcia był Jan Paweł II. Pierwsze spotkanie miało miejsce w Rzymie w Roku Rodziny – 1994.

Nie tylko instytucje kościele koncentrują się w ostatnio na rodzinie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2014 Rokiem Rodziny. Wśród głównych tematów pojawiły się tematy takie jak problematyka związana z relacjami między rodziną a pracą, a także starania o lepszą integrację społeczną i solidarność międzypokoleniową w rodzinie i społeczeństwie.

Coraz większa koncentracja na tej instytucji społecznej sprzyja nawiązaniu szeroko rozumianej współpracy między środowiskami świeckimi i religijnymi w służbie rodzinie. Jednocześnie oznacza, że niezbędne jest zwrócenie się ku tej podstawowej komórce życia społecznego, ku miejscu gdzie młodzi obywatele nabywają pierwszych umiejętności społecznych, gdzie kształtują swój system wartości.

Wydarzenie organizowane jest co 3 lata przez Papieską Radę ds. Rodzin. Każde ze spotkań poprzedza międzynarodowe sympozjum teologiczno – duszpasterskie. Najważniejszą rolą Światowych Spotkań Rodzin jest ukazywanie rangi i znaczenia rodziny, jako podstawowej komórki społecznej, bardzo istotne jest również jest tworzenie miejsca na dialog, umocnienie tożsamości rodziny, koncentracja na rodzinie jako narzędziu ewangelizacji.

VIII Światowe Spotkanie Rodzin będzie miało miejsce 22-27 września 2015 roku w Filadelfii, w stanie Pensylwania. Dotychczas gospodarzami Światowych Spotkań Rodzin były: dwukrotnie Rzym (1994 i 2000), Rio de Janeiro (1997), Manila (2003), Walencja (2006), Miasto Meksyk (2009) i Mediolan (2012).

O miejscu kolejnego (ósmego już) kongresu poinformował Benedykt XVI na zakończenie spotkania w Mediolanie w roku 2012. Podczas jesiennej sesji episkopatu USA Abp Charles Chaput – Metropolita Filadelfii ogłosił, że tematem tegorocznego wydarzenia w Filadelfii będą następujące słowa:

„Miłość jest naszą misją: rodzina w pełni żywa”.

Dialog będzie dotyczył wielu problemów, dotykających rodzin na całym świecie, m.in. rodzicielstwa po rozwodach, uzależnień, trudności rodzin naznaczonych niepełnosprawnością, uraty małżonka lub małżonki, intymności w małżeństwie.

Organizatorzy spodziewają się, że w części konferencyjnej weźmie udział około 15 tysięcy uczestników.

Źródła:

W 2015 Światowe Spotkanie Rodzin w Filadelfii, http://www.niedziela.pl/artykul/4099/W-2015-Swiatowe-Spotkanie-Rodzin-w

USA przed Światowym Spotkaniem Rodzin, http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,20552,usa-przed-swiatowym-spotkaniem-rodzin.html

Wiemy, co będzie tematem spotkania w Filadelfii, http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,18011,wiemy-co-bedzie-tematem-spotkania-w-filadelfii.html

Poniżej kilka słów od Państwa Wiśniewskich i filmik, który przybliży  ideę wyjazdu.

Drodzy Przyjaciele,

.

Ten filmik był realizowany z myślą o portalu społecznościowym (crowdfunding).

Po rozmowie z właścicielem doszliśmy do wniosku, że nie chcemy go modyfikować i skracać.

Dlatego decydujemy się wprost kierować do Was kilka słów.

Jasiu nasz wnuczek, którego narodziny zapowiadamy – jest już na świecie.

Film jest niepubliczny, jeśli jednak macie komu, możecie przesłać dalej na priv.

Z muzycznym pozdrowieniem!

Szacunkowy koszt wyjazdu:

Opłata wizowa – 7 tys zł zapłacone-( parafianie z Elbląga)

Rejestracja – uczestnicy pakiet podstawowy – 1025 $ zapłacone ( Biskup Piotr Libera)

Bilety lotnicze – 10 pasażerów oraz instrumenty – ok 35 tys zł

( mamy zebrane 20 tys od zaprzyjaźnionych osób i firm)

Ubezpieczenie, pobyt, przejazdy, noclegi i życie – 40 tys zł

Wkład własny – 15 tys zł

Pozostało do „zdobycia” – 40 tys

Ten wyjazd nie daje nam żadnych profitów finansowych.

MOJA RODZINA

okladka5