Nasza tożsamość – wycieczka do Olsztynka i Olsztyna

Lipiec 1, 2013 Podziel się opinią

Dzięki pomocy i wsparciu finansowemu Fundacji „ SCALAM – PROSTUJEMY DROGI ŻYCIA” oraz Stowarzyszenia Forum Samorządowe XXI mogliśmy wraz z podopiecznymi Stowarzyszenia Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „JESTEM” w Przasnyszu wyjechać na wycieczkę do Olsztyna i Olsztynka. Zwiedziliśmy najpierw Planetarium i Starówkę w Olsztynie. Następnie Sanktuarium Matki Boskiej Gietrzwałdzkiej i Dom Kultury w Gietrzwałdzie, gdzie czekała na nas miła niespodzianka w postaci poczęstunku i upominków, za co gospodarzom serdecznie dziękujemy. Wycieczkę zakończyliśmy spacerem po Muzeum Budownictwa Ludowego – Park Etnograficzny w Olsztynku. Tam oglądaliśmy dawne chaty pochodzące z różnych regionów Polski. Znajdowały się w nich rozmaite przedmioty codziennego użytku i zabawki. Duże zainteresowanie wzbudziło jedno z pomieszczeń przedstawiające salę szkolną z ławkami sprzed wielu lat, kałamarzami i stalówkami. Pobyt w skansenie był bardzo udany i pouczający. Wróciliśmy do domu bogatsi o wspaniałe przeżycia i wiedzę o pięknych miejscach w naszym kraju.