Wakacje z Sycharem

Lipiec 23, 2013 Podziel się opinią

W okresie od 13.07.2013 r. do 20.07.2013 r. moja rodzina tj. ja i moich 6cioro dzieci wyjechaliśmy na Rekolekcje Wspólnoty Trudnych Małżeństw SYCHAR. Były to Wakacje z Sycharem nad morzem w Jastarni. Przebywaliśmy w Ośrodku Duszpastersko-Rekolekcyjnym im. JP II w Jastarni. Ośrodek jest położony na półwyspie helskim w atrakcyjnym miejscu nad Zatoką Gdańską (10 m od Zatoki,). Natomiast Morze Bałtyckie oddalone jest od Ośrodka 200m. Na powierzchni 4 h znajdują się 74 domki kempingowe. Nasz domek biwakowy posiadał, tak jak inne niewielki taras. W wolnym czasie mogliśmy korzystać z boiska do gry w siatkówkę.

Do naszej dyspozycji na terenie Ośrodka była Kaplica pw. o. Pio. Istniała możliwość z codziennego uczestniczenia we Mszach Świętych, adoracjach i jednocześnie można było skorzystać z posługi duszpasterskiej. W ramach spotkań odbyły się dwa meetingi z cyklu 12. krokowych: „Asertywność” i „Prawda o sobie”. Po wspólnej modlitwie psycholog przedstawiła zasady dotyczące dalszej części spotkania, podczas których chętne osoby dawały świadectwo swojego życia m.in. o problemach małżeńskich, kontakcie z Bogiem, o relacjach z rodzicami.

Mieliśmy możliwość słuchania prelekcji dotyczących trudności i zagrożeń w rodzinach-prowadzonych przez psychologów z lubelskiego ogniska WTM Sychar z Lublina. Jako uczestnicy mieliśmy zapewnioną również opiekę duchową sprawowana przez Ks. Szymona Czuwara z Lublina. Istniała możliwość indywidualnych rozmów. W naszym czasie wolnym wyjeżdżaliśmy na wycieczki do Gdyni i na Hel. Dzieci brały udział w licznych grach i zabawach na świeżym powietrzu. To dzięki inicjatywie Parafii Św. Wojciecha i wsparciu Fundacji SCALAM-PROSTUJEMY DROGI ŻYCIA tegoroczny wyjazd do Jastarni był dla nas pierwszym wspólnym wyjazdem wakacyjnym, dzięki któremu mogliśmy razem spędzić ten czas rodzinny.

Uczestniczka